perjantaina, huhtikuuta 27, 2012

Tuulta ja tuiverrusta

Mikä ihme tuota tuulta oikein vaivaa? Se ei suostu poistumaan, jäänyt ikuiseksi seuraksi tänne ehkä. Monesko päivä menossa, en tiedä, laskut ovat menneet sekaisin. Ehkä jo kokonaisen viikon se on ollut kiusanamme. No, yhtenä aamuna muistan istuneeni aamukahvilla ulkona ja soittaneeni jollekin ja sanoneeni, että hei tänään ei tuule. Varmaan jo puhelun lopussa tuuli oli jo alkanut, en vain viitsinyt sitä mainita. Huomenna pitäisi olla oikein kuuma päivä. Toivottavasti ei sada. Tytär tulee kyläilemään kolmeksi päiväksi. Haluaisi aurinkoa ja lämpöä. Niin minäkin. Ostin kaksi suorakaiteen muotoista ruukkua. Ajattelin laittaa niihin yrttitarhani. Kaksi salviaa, yhden timjamin (toisen, sitruunatimjanin, aion vielä hankkia) basilikan ja persiljan. Siinä alku keittiöpuutarhalleni. Puutarhani on muuten hyvin rosmariinilla ja laventelilla katettu, joten niitä riittää yllin kyllin. Laakerinlehtiäkin saan useammasta puskasta tarvittaessa.
Kello on puoli kuusi, aamulla siis. Olen keikkunut koneeni ääressä jo muutaman tunnin eli heräsin aamuyöstä. Joudun olemaan pystyssä ja pukeutuneena ja puoli kahdeksalta, kun yksi nuori mies tulee asentamaan circulateurin lämminvesivaraajaamme tai siihen systeemiin. Mikä lie kiertovesipumppu se sitten onkaan suomeksi. Työhön kuluu kuulemma koko päivä. Laatoittajamme ei päästä minua vieläkään rauhaan, vaan haluaa tulla putsaamaan terassimme vielä kerran saumauksen jälkeen. Putsausta tehtiin jo pari kertaa eilen. Mies on todella tarkka. Oikean väristä silikonia seinän ja laatoituksen välille tuotetaan Saksasta, täältä ei kuulemma löydy. Se saapuu maanantaina. Odotan kuitenkin, että saan kuitenkin ruokapöydän ja tuolit jo tänään paikoilleen. Naapuri on kutsunut illalla syömään. Ilolla menen. Toissapäivänä toinen naapuri kutsui aperolle lounasaikaan. Siellä oli pari muutakin naapuria. Monsieur Picard oli toiminut kokkina. Tämä kyseinen Picard on hyvin suosittu pakasteita myyvä herkkukauppa koko Ranskanmaalla. Todella herkullisia aperitiiviherkkuja sieltä oli löytynyt tälläkin kertaa. Ei tarvinnut lounasta sen jälkeen syödä. Kiinnostavaa oli myös jutella naapureiden kanssa. Vaikka puhuttu ranskani ontuu pahasti, niin ymmärrän kohtuullisen hyvin. Keskusteluaiheet vaihtelivat puutarhasta politiikkaan ja kaikkeen siltä väliltä. Kertoivat, että ranskalaiseen mentaliteettiin kuuluu hyvin vahvasti naapurikateus. Minä kun luulin, että se on suomalainen ja laajemminkin pohjoismainen piirre (Janten laki). Uutta oppii kaiken aikaa.
Tutkailin puutarhani puita, niitä vielä aika pieniä, elämänsä ensimmäistä kevättä meillä viettäviä. Löysin viikunanalkuja, kokonaiset neljä kappaletta. Saa nähdä, pysyvätkö puussa vai putoavatko pois. Kirsikoita näyttää olevan tulossa tuhottomasti. Linnuille ruokaa. Manteleitani ihmettelin pitkään, en muistanut, että minulla on mantelipuu ja mietin, mitä nuo karvaiset hedelmät oikein ovat. Luulin nimittäin, että se puu on päärynä. Vähän outoja päärynöitä. Sitten kuvittelin niitä aprikooseiksi. Olisivat sopineet muodoltaan ehkä, mutta karvoja oli liikaa. Aprikoosinkin löysin, mutta nyt mietin, onkohan minulla ollenkaan päärynäpuuta. Se ainoa, mikä voisi olla päärynä, ei näytä lehvistöltään sopivalta. Täytyy alkaa tutkia asiaa. Mielenkiintoista olisi tietää, mikä se on. Toivottavasti jokin hedelmäpuu kuitenkin.

12 kommenttia:

  1. Tuntuu, että sadetta ja tuulta on tullut jo yli oman tarpeen. Vuosi sitten näihin aikoihin maisteltiin kesän ensimmäisiä kirsikoita. Nyt ne ovat varsin pieniä ja ihan vihreitä.

    VastaaPoista
  2. Oi kuulostaa ihanalta tuo lajiselvitys, että mikähän hetelmä tuostakin kypsyy. Täällä meillä vain sataa aina ja aina vaan. Masentavaa. Kun pääsisi terassille aamukahville, mutta ei vielä muutamaan viikkoon. Nauttikaa siellä!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi12/5/12

    Teillähän on käynyt hyvä tuuri kun on kokki naapurina, välit kannattaa pitää sopuisina. Häneltähän voi oppia vaikka mitä mielenkiintoista.
    Hyötykasvit on varmaan ihan fiksu ratkaisu puutarhassa. Monet ovat niin kauniita että sopivat koristekasveiksi vallan hyvin.
    Et ole ajatellut mustia viinimarjoja tai punaisia, pidätkö niistä? En tiedä viihtyvätkö edes teidän seudulla. Olen vain ihmetellyt miksi Ranskassa ei ole myynnissä toreilla jne. viinimarjoja sadonkorjuun aikaan, kuten Suomessa, kun niitä kuitenkin kasvatetaan. Punaisia on pienissä muutaman desin roppeissa humaan hintaan. Niinpä tuonkin Suomesta talven mustaviinimarjat auton takakontissa kesän lopulla.
    paskeriville

    VastaaPoista
  4. Anonyymi30/9/12

    Mihin ihmeeseen olet kadonnut???
    Jääkö salainen puutarhasi ikuisiksi ajoiksi meille kaikille salaiseksi???

    VastaaPoista
  5. Anteeksi kaikille niille harvoille, jotka ovat käyneet kurkkailemassa "blogiani". Olen ollut niin valtavassa turbulenssissa elämäni kanssa, etten yksinkertaisesti ole jaksanut kirjoittaa tänne mitään.

    Puutarha on kasvanut hurjasti vuoden aikana. Eilen leikkelin rosmariineja (joita on paljon) ja joitakin muita kasveja, jotka olivat oikeasti leikkuun tarpeessa. Ilma tuntui keväiseltä kuin Suomessa huhtikuussa, juuri kun lumi on sulanut. Täällä ei tänä vuonna lunta ole juurikaan näkynyt, toisin kuin viime talvena.

    Edelliseen viestiini viitaten voin todeta, että päärynöitä meillä ei ole. Aprikoosi on, mantelikin ja kaksi viikunapuuta, luumu ja kirsikka. Ihmettelen. En pidä kirsikoista enkä juuri luumuistakaan...

    Kunhan tästä, toivottavasti, tokenen, niin laitan vaikka joitakin kuviakin...ruukkusitruunapuuni tuottaa kivasti hedelmiä. :)


    VastaaPoista
  6. Anonyymi9/5/13

    This site was... how do you say it? Relevant!
    ! Finally I have found something that helped me. Cheers!


    Here is my site - Voyance

    VastaaPoista
  7. Anonyymi15/5/13

    I have learn several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
    I surprise how a lot attempt you set to create this kind of fantastic informative web
    site.

    Feel free to surf to my web-site; voyance Gratuite

    VastaaPoista
  8. Anonyymi16/5/13

    Тhankfulnеss to my fаther whо
    shared with mе concerning this web site, this websіte is gеnuinely amazing.



    Fеel fгее to viѕit my hοmepagе - maquillage pas cher

    VastaaPoista
  9. Anonyymi17/5/13

    Just desire to say your article is as astounding.
    The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you are
    an expert on this subject. Fine with your permission
    let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.

    Thanks a million and please continue the gratifying work.

    Review my homepage: voyance Gratuite

    VastaaPoista
  10. Anonyymi25/5/13

    obviously like your web site but you have to take a look at the spelling on quite a
    few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it
    very bothersome to inform the truth nevertheless I will definitely come
    back again.

    Feel free to visit my blog post: Tennis 2013

    VastaaPoista
  11. Anonyymi16/6/13

    Great post. I used to be checking continuously this blog and I
    am impressed! Very useful information specially the final section :) I
    deal with such information a lot. I used to be looking for this particular information for a long
    time. Thank you and good luck.

    Here is my webpage: tarot de Marseille

    VastaaPoista
  12. Anonyymi18/6/13

    This paragraph will assist the internet users for building up new website or even
    a blog from start to end.

    Feel free to surf to my site: voyance

    VastaaPoista